Gin & tonic

Artikel skriven för Vings värld, 2014.

Gin & tonic

Det som började som en medicin mot malaria har blivit en trendig symbol för elegans, flärd och en mondän livsstil. År 2014 är den mest klassiska av drinkar hetare än någonsin. Vings värld gjorde en djupdykning i ginhistorien och avrundade med en after work på Grodan i Stockholm, där bartendern Karl de Vylder visade vägen till den perfekta GT:n.

Drinktrender kommer och drinktrender går, och gin har väl i ärlighetens namn inte alltid varit den coolaste flaskan i skåpet. Men den har alltid funnits där, och idag är den mer i ropet än någonsin. Nya mikrobryggerier startas, ginbarer poppar upp i var och varannan storstad och försäljningen går spikrakt uppåt. Även vuxenhotellet Sunprime Atlantic View på Gran Canaria har hakat på gintrenden och lanserar nu en separat drinklista med enbart gin & tonic i olika varianter.

För att ta reda på hur allt började måste vi ta oss ända tillbaka till 1600-talet, då den holländske läkaren Franciscus Sylvius blandade enbär i brännvin i jakten på ett botemedel mot njur- och magåkommor. Plötsligt var drycken gin född. Samtidigt, i en annan del av världen, lärde sig de spanska erövrarna av indianerna i Peru att använda barken från cinchonaträd som botemedel mot malaria. Hemligheten med barken var ämnet kinin, som så småningom blandades med kolsyrat vatten och blev till tonic water.

Långt senare, under britternas kolonialvälde i Indien på 1800-talet, fick någon den briljanta idén att blanda gin med tonic. Syftet var, precis som för Franciscus, medicinskt. Man ville ge soldaterna ett skydd mot malaria, men eftersom ingen ville dricka ren tonic blandade man ut det med gin. Resten är, som man brukar säga, historia.

Att gintrenden nått nya höjder råder inget tvivel om, och idag finns till och med barer som enbart serverar gin & tonic i olika variationer. Vill du prova själv så kan du följa Karl de Vilders tips på nästa uppslag, eller varför inte testa gin & tonic-baren på Sunprime Atlantic View?

Vi kanske bör tillägga att mängden kinin i tonic water idag är så liten att du skulle behöva hälla i dig en sisådär 67 liter gin & tonic varje dag, om du skulle vilja få ett fullgott skydd mot malaria. Och det är definitivt ingenting vi rekommenderar.


== KARL DE VYLDERS SMAKTIPS ==

Med gurka
Hendrick’s Gin är en klassiker med gurka. Här görs drinken med Hendrick’s Gin, gurka samt en lime och rödvinbärs-garnish. Hendrick’s filtreras genom gurka så den har redan ”gurktoner” i sig.

Med jordgubbar
Här finns det ingen klassisk gin att använda utan jordgubbarna är för en sommarkänsla. Men välj en gin som har mycket citrus i sig och kanske en torrare tonic.

Med grape
Beefeater 24 har grapetoner i sig. Den funkar därför mycket bra med blodgrape och Fever-Tree tonic.

Med citron
Plymouth är för mig en sjukt bra gin för en klassisk gin & tonic.


== NÅGRA RÅD ==

En perfekt gin & tonic är välbalanserad mellan ingredienserna, men också mellan de märken du väljer att jobba med. Viss tonic passar bättre med viss gin o.s.v. Prova dig fram.

Använd mycket is, stora isbitar, samt gärna kylda glas. Det hjälper till att hålla drinken kall och god längre, och dessutom tar det längre tid för drinken att bli vattnig.

Jobba enligt ordningen:

  1. 1. glas
  2. 2. is
  3. 3. gin
  4. 4. tonic
  5. 5. garnityr (beroende på gin samt tonic)

Et voilà – din perfekta gin & tonic är redo att avnjutas!


== KURIOSA ==

Bakgrund
Drinken gin & tonic föddes i Indien på 1800-talet, då man ville ge de brittiska soldaterna ett skydd mot malaria. Ämnet kinin som fanns i tonic water gjorde susen, eftersom ingen ville dricka ren tonic på grund av den bittra smaken blandade man ut det med gin.

Om tonic
Kinin är ett effektivt muskelavslappnande medel som utvinns ur pulveriserad bark från cinchonaträd. För att göra det drickbart blandas kininet ut med kolsyrat vatten. Dagens tonic innehåller dock långt mycket mindre kinin än den ursprungliga varianten.

Om gin
Gin är en destillerad spritdryck som smaksätts med enbär. Drycken uppfanns på 1600-talet, då den holländske läkaren Franciscus Sylvius blandade enbär i brännvin i jakten på ett botemedel mot njur- och magåkommor.

Smaksättare
Som smaksättare och garnering i gin & tonic används vanligen citron eller lime, men du kan lika gärna experimentera med till exempel jordgubbar, gurka eller rosmarin. Hitta din egen favorit!